Η οικοτεχνία μας

Η ιδέα για την δημιουργία του κτήματος Ηώ έπεσε ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 2010 σε στιγμές χαλάρωσης δίπλα από το τζάκι. Μέρα με την μέρα οι συζητήσεις μας γύρω από την πραγματοποίηση της  γινόντουσαν όλο ποιο συχνές και ποιο έντονες. Τα κτήματα που διαθέτουμε είναι σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο από τα 600 έως και τα 1100μ. οπότε η επιλογή των καλλιεργειών μας, έπρεπε να γίνει με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Πρώτη επιλογή για φύτευση δέντρων ήτανε τα κράνα. Καρπός που όλοι μαζεύαμε από τις γύρω πλαγιές της λίμνης χειμαδίτιδας και γνωρίζαμε της υψηλές διατροφικές αξίες του. Οι αμέσως απόμενες δεντροφυτεύσεις γίνανε με καστανιές και αμυγδαλιές. Γνωρίζοντας το ξηρό ορεινό κλίμα μας επιλέξαμε την καλλιέργεια της ντομάτας για σάλτσα καθώς και την πιπεριά φλωρίνης ενός καθαρά τοπικού και παραδοσιακού μας προϊόντος. Η επιλογή αυτών των καλλιεργειών που ήδη έχουμε, αλλά και αυτών που πρόκειται να αναπτύξουμε στο άμεσο μέλλον, έγινε με κριτήριο όχι απλώς την πώληση των καρπών, όπου εξάλλου οι τιμές πώλησης είναι υψηλές, αλλά κυρίως για τις δυνατότητες μεταποίησής τους σε εξαιρετικά προϊόντα. Λένε ότι αν κάποιος καταφέρει να κάνει την εργασία που αγαπά, είναι τυχερός, έτσι και εμείς βάλαμε ως στόχο να κάνουμε αυτό που αγαπάμε οικογενειακή υπόθεση.